Kunstenaars

Johan de Vries   Unica Tanja de Heus   Panelen
 johan  tanja dr s
Johan de Vries werkte acht jaar als glasblazer op de Oude Horn bij Leerdam. In 1999 vestigde hij zich in de karakteristieke herenboerderij op de Nederlands – Duitse grens bij Nieuweschans.
Samen met glaskunstenaar Tanja de Heus realiseerden zij hier hun eigen glasstudio / blazerij en galerie.Na het overlijden van Tanja eind 2014 leek het einde van de galerie en glasblazerij nabij, maar met Ruby Palarczyk, nieuwe levensgezel, partner en assistent is er weer toekomst en een prachtige uitdaging ook in creativiteit.
Johan de Vries zijn werk valt op door de vloeiende heldere kleuren.
Hij bouwt zijn werk op in meerdere transparante kleurlagen. Daarbij is niet, zoals bij geblazen glas gebruikelijk, de vorm het uitgangspunt.
Kleur en tekening zijn primair, de vorm geldt vooral als drager van.
De vormen lijken meestal eenvoudig en ontstaan als vanzelfsprekend vanuit de draaiende beweging van de blaaspijp.
Hierbij geeft Johan kleur en tekening de kans de vorm te dirigeren, waardoor een harmonisch evenwicht wordt gerealiseerd. De `Lake Sides`, `Arctica`, `Gronings Goud`, en `Imaginairy World`, zijn komvormen en imposante schalen waarbij Johan de Vries het desbetreffende landschap als het ware weerspiegelt in het glas.
In de surrealistische wereld van kleur en tekening kun je wegdromen en de fantasie van de kunstenaar herkennen. Johan de Vries zijn werk wordt geëxposeerd in galeries in Nederland, België, Duitsland en India.
Ook is er werk verkocht naar Canada, USA en India.
Tanja de Heus is 24 december 2014 overleden. Na 38 jaar samen was het haar tijd om te gaan. Ze was een bijzonder creatieve geest en heeft de sluimerende creativiteit in mij doen ontwaken. Ik ben haar zeer dankbaar voor alles wat we samen hebben meegemaakt en hebben ontwikkeld.

Blijheid als nalatenschap:

De  lichtvlekken onder de notenboom             De rijpe perziken tussen de rozen gevallen.     Het koele atelier met de ruw houten vloer,       haar kleuren voor het grijpen om haar heen

Je dronk koffie in haar stoel                                 Zette je wijnglas op haar tafel                             Zat in het licht van haar fantasie,                       deelde haar zorgeloosheid als vriendendienst

Ons paneel in de tuin toont                                 de stralende vrouw die ze was,                           bevrijd door licht uit glas.

In memoriam van Ad den Breejen, vriend en samen met partner Lenny liefhebbers van onze kunst.

Tanja de Heus ontwierp sinds 1985 glaspanelen in glas-in-lood en in de Tiffany techniek.
Haar werk wordt gekenmerkt door de bijzondere gestileerde afbeeldingen.
De kleuren zijn helder, direct en dragen het lijnenspel.
Door het unieke transparante karakter van glas is er naast de afbeelding zelf een kleuring en sfeerverandering van de omliggende ruimte.Tanja kwam reizend door Europa in contact met de oude culturen van o.a. Ierland, Bretagne en Portugal.
Zij werd geraakt door de kracht van de beelden, de manifestaties en mysteriën uit een ver verleden.
Het intrigerende van `de tijd` en de betrokkenheid van de mens daarin loopt als een rode draad door al haar werk. Tanja maakte naast haar vrije werk ook panelen in opdracht zowel voor particulier als ook voor bedrijven en instellingen.

Naast glaspanelen ontwierp Tanja bijzondere lampen, glas- en boomtafels, aurastoelen, beelden, een draagstoel, het transformatiehuisje, etc.

big05

Comments are closed.